Jedz te dwu-składnikowe pankejki każdego ranka a zobacz jak Twój tłuszczyk znika!

Jedz te dwu-składnikowe pankejki każdego ranka i zobacz jak Twój tłuszczyk znika!

Tak brzmi hasło do tych sławnych już pankejków, które zrobione są tylko z dwóch składników.
Nie da się ukryć, że większość z nas uwielbia słodkości na śniadanie, a już placuszki, naleśniki czy omlety to przodownicy poranków.
Najpiękniejsze w tym przepisie jest to, że możemy je zrobić tylko z dwóch składników i do tego zdrowych!

Jajka:

Jaja są niezwykle pożywnym składnikiem śniadania i każdy powinien starać się zjadać je przynajmniej co drugi dzień. Są one bogate w różne witaminy i inne składniki odżywcze, w tym:
Witamina A
Witamina B5
witamina B12
Witamina B2
Kwas foliowy
fosfor
Selen
Są one również bogate w białka i kwasy tłuszczowe omega-3: kwasy, które mogą pomóc w utracie wagi. Pomagają również podnieść HDL (czyli "dobry" cholesterol), który może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.

Banany:

Banany są pożywnym i "wszechstronnym" owocem. Można je łatwo dodać do różnych receptur i doskonale nadają pankejkom stały kształt. Zawierają one znaczną ilość włókien, a także kilka przeciwutleniaczy. Oto niektóre z witamin, minerałów i innych składników odżywczych znajdujących się w bananach:
Potas
Witamina B6
Witamina C
Magnez
Miedź
Mangan
Węglowodany
Białko

Banany okazały się skuteczne w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszaniu głodu. Wynika to z dwóch rodzajów włókien znajdujących się w tym owocu. Jeśli są spożywane po posiłku, redukują głód poprzez powolne opróżnianie żołądka.
Potas znajdujący się w bananach obniża również skutecznie ciśnienie krwi. To, w połączeniu z możliwością banana do regulowania poziomu cukru we krwi, sprawia, że jest niezwykłym pokarmem dla zachowania zdrowia serca.

Zdjęcie - Jedz te dwu-składnikowe pankejki każdego ranka a zobacz jak Twój tłuszczyk znika! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ok 10 sztuk (2 osoby):

dwa duże dojrzałe banany

2 duże jajka

Przygotowanie:
Banany dobrze rozgnieść i wymieszać z jajkami. Patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzać i natłuścić delikatnie olejem kokosowym. Wlewać po ok. 2 duże łyżki na jednego placuszka i smażyć na niedużym ogniu ok. 1-2 minuty z każdej strony.
Bądźcie cierpliwi bo placuszki mogą ciężko odchodzić od patelni. Trochę wprawy i obserwacji a będziecie mistrzami tych zdrowych pankejków ;)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy