Jedwabisty pasztecik drobiowy z majerankiem
Ten rewelacyjny pasztet przyrządzałam wiele razy. Zazwyczaj z mięsa indyczego, ale wczoraj podkusiło mnie, aby dodać bioderka kurczaka i wyszedł świetny! Powiedziałabym nawet, że o wiele lepszy niż z indyka. Ale to kwestia smaku... jesli ktoś woli kurczaka, to wiadomo, że z tego mięsa, pasztet będzie mu bardziej smakował.
Dodam jeszcze, że pasztet jest bardzo prosty w wykonaniu (a z kurczaka, także szybki!), nie potrzeba włączać do niego piekarnika i zawsze sie udaje. W smaku jest maślany, delikatny i doskonale sie rozsmarowywuje na kromce chleba, nawet od razu po wyjęciu z lodówki. Polecam!
/źródło: blog Olgi Smile/
Jedwabisty pasztecik drobiowy z majerankiem
Składniki:
- 1 udziec indyczy o wadze ok. 600g lub tyle samo bioderek kurczaka
- 200g masła
- 3 łyżki majeranku + 1 - 2 łyżki
- sól
- czarny pieprz
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i dodajemy 3 łyżki roztartego majeranku. Dusimy, aż zacznie odchodzić od kości. Studzimy lekko, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Zblenderować je z niewielką ilością sosu oraz rozpuszczonym masłem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym roztartym majerankiem.
Smacznego!