Japońska sałatka z krewetek i awokado
Miało być dziś dango, czyli japoński deser, ale mi nie wyszło :P znając siebie, będę próbować dalej, bo zwykle jak coś mi się nie udaje, to próbuję do skutku ;) w sumie w innych sferach życia ta zasada działa średnio, ale przynajmniej w kuchni się sprawdza :P
Tak więc dango będzie kiedyś – może – a póki co przygotowałam także prostą i smaczną japońską sałatkę podpatrzoną na blogu Karoliny. Sałatkę minimalnie zmodyfikowałam, podsmażając krewetki z czosnkiem, bo nie przepadam za gotowanymi.
Sałatka idealnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania, jednak należy pamiętać, że awokado szybko ciemnieje, dlatego sałatka nie nadaje się do dłuższego przechowywania :)
SAŁATKA Z KREWETEK I AWOKADO
(na 2 porcje)
½ główki sałaty lodowej,
1 dojrzałe awokado,
1 pomidor,
1 ząbek czosnku,
ok. 10-12 krewetek (użyłam mrożonych),
1 łyżka oleju lub oliwy,
1-2 łyżki majonezu,
1-2 łyżeczki ketchupu,
sól i pieprz
Krewetki rozmrozić, opłukać i krótko obsmażyć na oleju/oliwie razem z posiekanym czosnkiem (1-2 minuty). Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić. Pomidor i obrane awokado pokroić na kawałki. Przygotować sos, mieszając ze sobą majonez, ketchup, sól i pieprz. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem i od razu podawać.