Jajko zapiekane w awokado
Wbrew pozorom jajko zapiekane w awokado to ekspresowy pomysł na pożywne śniadanie.
Szybkie śniadanko, gotowe w 20 minut! Prawda, że efektownie wygląda? Ja jestem oczarowana…
Jasne, trzeba być fanem awokado, żeby pokusić się na takie śniadanko.
Żeby śniadanie nie było zbyt zdrowe i dietetyczne? postanowiłam całość posypać okruchami bekonowych chipsów. Dla mnie bomba!
Składniki:
- Awokado
- 2 jaja
- 2 cieniutkie plastry surowego boczku
- 2 kromki tostów francuskich
- Rukola i pomidorki koktajlowe
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Do powstałej dziurki wbijamy jajo i doprawiamy solą (jeśli awokado ma małą pestkę to proponuję wbić tylko żółtko). Układamy awokado z jajkiem na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Teraz przyrządzamy tosty z tego przepisu:
Francuskie tosty
Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę.
Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa rukola z pomidorkami. Pyyycha!