Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

Wbrew pozorom jajko zapiekane w awokado to ekspresowy pomysł na pożywne śniadanie.

Szybkie śniadanko, gotowe w 20 minut! Prawda, że efektownie wygląda? Ja jestem oczarowana…

Zdjęcie - Jajko zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jasne, trzeba być fanem awokado, żeby pokusić się na takie śniadanko.

Żeby śniadanie nie było zbyt zdrowe i dietetyczne? postanowiłam całość posypać okruchami bekonowych chipsów. Dla mnie bomba!

Zdjęcie - Jajko zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • Awokado
  • 2 jaja
  • 2 cieniutkie plastry surowego boczku
  • 2 kromki tostów francuskich
  • Rukola i pomidorki koktajlowe

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Do powstałej dziurki wbijamy jajo i doprawiamy solą (jeśli awokado ma małą pestkę to proponuję wbić tylko żółtko). Układamy awokado z jajkiem na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Teraz przyrządzamy tosty z tego przepisu:

Francuskie tosty

Plastry boczku smażymy z 2 stron nastepnie kruszymy go na mniejsze kawałki. Ewentualnie przygotowujemy sałatkę.

Ok, czyli mamy tosty francuskie, awokado zapieczone z jajkiem i kruszonym bekonem, a dopełnieniem jest lekko ostrawa rukola z pomidorkami. Pyyycha!

Kategorie przepisów