Jajko sadzone na grzance z szynką parmeńską i żurawiną

Jajko sadzone na grzance z szynką parmeńską i żurawiną
Dzisiaj przed Wami kolejna odsłona piątkowego cyklu śniadaniowego. Nie planowałam go, ale patrząc wstecz jakoś tak się ułożyło, że w piątki przedstawiam coś śniadaniowego. Póki co tak zostanie :)

Jajko sadzone na grzance z łososiem porcja na 4 grzanki
  • 2 kajzerki
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • masło
  • roszponka
  • gruby szczypior
  • dżem żurawinowy
  • sól, pieprz
Zdjęcie - jajko sadzone na grzance z szynka parmeńską i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. W tym czasie rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone - uważać żeby żółtko się nie rozlało. Wyjąć grzanki, nałożyć sałatę, plasterki szynki, a na to delikatnie jajko. Całość lekko posolić i oprószyć pieprzem, na koniec dodać dżem żurawinowy. Na koniec posypać posiekanym szczypiorem. Uwaga żółtko się rozlewa :) wycieramy z talerzyka końcówką grzanki, co by nic się nie zmarnowało :)

Kategorie przepisów