Jajko sadzone na grzance z szynką parmeńską i żurawiną

Dzisiaj przed Wami kolejna odsłona piątkowego cyklu śniadaniowego. Nie planowałam go, ale patrząc wstecz jakoś tak się ułożyło, że w piątki przedstawiam coś śniadaniowego. Póki co tak zostanie :)
Jajko sadzone na grzance z łososiem porcja na 4 grzanki
Kajzerki przekroić na pół, posmarować masłem i wstawić na 10 minut do
piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. W tym czasie rozgrzać patelnię,
rozpuścić masło i usmażyć jajka sadzone - uważać żeby żółtko się nie
rozlało. Wyjąć grzanki, nałożyć sałatę, plasterki szynki, a na to delikatnie
jajko. Całość lekko posolić i oprószyć pieprzem, na koniec dodać dżem żurawinowy. Na koniec posypać posiekanym szczypiorem. Uwaga żółtko
się rozlewa :) wycieramy z talerzyka końcówką grzanki, co by nic się
nie zmarnowało :)
Jajko sadzone na grzance z łososiem porcja na 4 grzanki
- 2 kajzerki
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- masło
- roszponka
- gruby szczypior
- dżem żurawinowy
- sól, pieprz
