Jajka zapiekane w pieczarkowych czapeczkach.

Śniadania, ach śniadania. Szczególnie teraz na wiosnę, kiedy za oknem śpiewają ptaki, kwitną pierwsze kwiatki na łące, a na drzewach zaczynają pojawiać się pąki, śniadanie w towarzystwie wiosennego słońca zaglądającego przez okno na kuchenny stół ma w sobie jakąś niezwykłą magię. Aż się zastanawiam czy nie zrobić jakiegoś „festiwalu śniadań” albo innej temu podobnej akcji. Ale to po świętach raczej.
Dzisiaj pyszne pieczarki na śniadanko.

Zdjęcie - Jajka zapiekane w pieczarkowych czapeczkach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
12 pieczarek z dużymi kapelusikami
2 jajka
Ok. 2 plastrów salami
Ser typu feta
Sól, pieprz.

Rozgrzewamy piekarnik, gdzieś tak do 210.
Pieczarki obieramy, nóżki odcinamy tak, żeby z kapelusików powstały nam jak najgłębsze miseczki. Nóżki siekamy w drobną kosteczkę.
2 jajka roztrzepujemy razem, mieszamy z posiekanymi nóżkami grzybów. Być może będzie ich za dużo – nie musimy wszystkich wrzucać.
Sól, pieprz.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, na nim układamy pieczarkowe miseczki. Łyżką wlewamy jajka do kapelusików. Kładziemy na nich po kawałku fety, i ozdabiamy 2 paseczkami salami.
Do piekarnika na jakieś 10 min, aż jajka się zetną.

Zdjęcie - Jajka zapiekane w pieczarkowych czapeczkach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Proste, szybkie, smaczne że jejku… w sam raz na śniadanie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy