Jajka zapiekane pod beszamelem

Jajka zapiekane pod beszamelem
Zdjęcie - jajka zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzisiaj przed Wami kolejne danie śniadaniowe. Może ciut bardziej pracochłonne niż ostatnie, ale efekt wart tej odrobiny zachodu.
Jajka zapiekane pod beszamelem (porcja na 4 kokilki)
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 małe jajka
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 1 łyżka żurawiny
  • tarty żółty ser
  • sól
  • beszamel (1 łyżka masła, 3 łyżki mleka, 1 łyżka mąki
  • roztopiona czubata łyżka masła
Zdjęcie - jajka zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W małym rondelku robimy beszamel, czyli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - energicznie mieszamy zasmażając mąkę, następnie dodajemy mleko i rozcieramy pozbywając się grudek, jeśli jest za gęsty dodajemy mleko, jeśli za płynny mąki. Odstawiamy. Chleb tostowy wałkujemy - brzmi dziwnie prawda? Ale serio, wałkujemy na cieńsze "placki". Każdy z nich umieszczamy w natłuszczonej kokilce. Na dno kładziemy plasterek szynki, żurawinę. Na to wbijamy jajko - jeśli jest większe lub kokilki niewielkie, odejmujemy nieco białka. Solimy i przykrywamy beszamelem, wierzch pokrywamy tartym serem. Wystające kawałki chleba smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Zdjęcie - jajka zapiekane pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów