
Dzisiaj przed Wami kolejne danie śniadaniowe. Może ciut bardziej pracochłonne niż ostatnie, ale efekt wart tej odrobiny zachodu.
Jajka zapiekane pod beszamelem
(porcja na 4 kokilki)
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 małe jajka
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 1 łyżka żurawiny
- tarty żółty ser
- sól
- beszamel (1 łyżka masła, 3 łyżki mleka, 1 łyżka mąki
- roztopiona czubata łyżka masła

W małym rondelku robimy beszamel, czyli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - energicznie mieszamy zasmażając mąkę, następnie dodajemy mleko i rozcieramy pozbywając się grudek, jeśli jest za gęsty dodajemy mleko, jeśli za płynny mąki. Odstawiamy. Chleb tostowy wałkujemy - brzmi dziwnie prawda? Ale serio, wałkujemy na cieńsze "placki". Każdy z nich umieszczamy w natłuszczonej kokilce. Na dno kładziemy plasterek szynki, żurawinę. Na to wbijamy jajko - jeśli jest większe lub kokilki niewielkie, odejmujemy nieco białka. Solimy i przykrywamy beszamelem, wierzch pokrywamy tartym serem. Wystające kawałki chleba smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.