Jajka z cynamonem i sosem jogurtowo- czosnkowym

Jajka z cynamonem i sosem jogurtowo-  czosnkowym

Dość oryginalna przekąska, ale całkiem smaczna. Przepis znalazłam w najnowszym numerze "Przyslij przepis".

Zdjęcie - Jajka z cynamonem i sosem jogurtowo-  czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

5 jajek

1/2 łyzeczki cynamonu

1/2 peczka natki pietruszki

1 - 2 łyżki oleju

2 szalotki

duży jogurt naturalny

3 ząbki czosnku

sól

biały pieprz

niewielka cebulka zeszklona na oleju (opcjonalnie)

Natkę i szalotki drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski, mieszamy z olejem, cynamonem, szlotka i natką. Doprawiamy sola i pieprzem.

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Białka wypełniamy masą z żółtek, przekładamy na półmisek i polewamy sosem jogurtowym. Mozna również posypać zeszkloną i doprawiona cebulką. Gotową przystawkę wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Podajemy z pieczywem.

smacznego:-)

Kategorie przepisów