Jajka z cynamonem i sosem jogurtowo- czosnkowym
Dość oryginalna przekąska, ale całkiem smaczna. Przepis znalazłam w najnowszym numerze "Przyslij przepis".
Składniki:
5 jajek
1/2 łyzeczki cynamonu
1/2 peczka natki pietruszki
1 - 2 łyżki oleju
2 szalotki
duży jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
niewielka cebulka zeszklona na oleju (opcjonalnie)
Natkę i szalotki drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski, mieszamy z olejem, cynamonem, szlotka i natką. Doprawiamy sola i pieprzem.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Białka wypełniamy masą z żółtek, przekładamy na półmisek i polewamy sosem jogurtowym. Mozna również posypać zeszkloną i doprawiona cebulką. Gotową przystawkę wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Podajemy z pieczywem.
smacznego:-)