Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jajek, ale nie tylko.
Jajka w sosie z kaparami idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole, swoim smakiem zachwycą Waszych gości. Spróbujcie koniecznie, to bardzo proste i smaczne danie.
Składniki na jajka w sosie z kaparami:
- 5 jajek
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki śmietany
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 nieduży ogórek korniszon (40 g.)
- 50 g. kaparów (waga po odsączeniu)
- 2 garście pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz
Jak wykonać jajka w sosie z kaparami?
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół.
Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać w misce.
Dodać odsączone kapary, ogórka utartego na dużych oczkach i szczypiorek.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Gotowy sos przełożyć na półmisek, na sos wyłożyć przekrojone jajka.
Wierzch posypać szczypiorkiem.