Jajka w sosie musztardowym z curry
Co chodziło za mną od bardzo dawna? Jajka w sosie musztardowym. Robię je niezmiernie rzadko. Na moim własnym gospodarstwie były może ze dwa razy. Kojarzą mi się z kuchnią lat osiemdziesiątych. Ze stołówką szkolną i obiadami na dużej przerwie w poniedziałki lub piątki. I przyznam, że w mojej szkolnej stołówce nie były to złe obiady. Ten sos przyprawiłam curry w proszku. Dla smaku i koloru. Do tego sosu najlepsze są jajka ugotowane na półtwardo, gotowane 6 -7 minut. Polecam!
Jajka w sosie musztardowym z curry
sos: 25 g masła, 1 łyżka mąki, 0,5 szkl. mleka, 0,5 szkl. bulionu, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka curry w proszku, ewentualnie sól,
oraz: 6 jajek ugotowanych na półtwardo (6 - 7 minut od momentu zagotowania)
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać mąkę i wymieszać mątewką. Dodawać mleko po trochu, cały czas mieszając, a gdy mleko się skończy, dolewać bulion. Zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wymieszać z musztardą i curry. Dosolić w razie potrzeby. Ugotowane jajka obrać, polać sosem i podawać z ziemniakami.