Jajka w sosie musztardowym II
Najbardziej lubię taki z dodatkiem mleka, czyli ten. Ale ten, na który dzisiaj podam przepis też jest pyszny, uwielbiam go gdy jest zrobiony na bazie musztardy indiańskiej. Dobrze smakuje nie tylko z jajkami, ale również kiełbasą na gorąco, rybą czy z mięsem z grilla. Przepis pochodzi ze zbiorów Karolki. Polecam!
Składniki:
250 ml bulionu warzywnego
1 łyzka mąki
1 łyzka masła
3 łyzki ulubionej musztardy
sól, pieprz
ew. kapary
Robimy zasmażkę z masła i mleka, wlewamy bulion i gotujemy 10 minut często mieszając. Na końcu dodajemy musztardę i ew. kapary, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowym sosem polewamy jajka ugotowane na twardo i przekrojone wzdłuż na połówki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką.
Smacznego!