Jajka w sosie musztardowym II

Najbardziej lubię taki z dodatkiem mleka, czyli ten. Ale ten, na który dzisiaj podam przepis też jest pyszny, uwielbiam go gdy jest zrobiony na bazie musztardy indiańskiej. Dobrze smakuje nie tylko z jajkami, ale również kiełbasą na gorąco, rybą czy z mięsem z grilla. Przepis pochodzi ze zbiorów Karolki. Polecam!

Zdjęcie - Jajka w sosie musztardowym  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

250 ml bulionu warzywnego

1 łyzka mąki

1 łyzka masła

3 łyzki ulubionej musztardy

sól, pieprz

ew. kapary

 

Robimy zasmażkę z masła i mleka, wlewamy bulion i gotujemy 10 minut często mieszając. Na końcu dodajemy musztardę i ew. kapary, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowym sosem polewamy jajka ugotowane na twardo i przekrojone wzdłuż na połówki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką.

 Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy