Jajka w sosie beszamel chrzanowym
 
            Takie jajeczka muszą zagościć na naszym stole. Smaczne na zimno i ciepło.
 
 Jajka w sosie beszamel chrzanowym 
 
 składniki
 3 łyżeczki chrzanu tartego,
 4 łyżki masła
 4 łyżki mąki
 mleko,
 5 szt jajek
 
 Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła , dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy energicznie. wlewamy mleko i cały czas mieszamy , dolewamy mleka, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję. Cały czas lekko mieszamy ,żeby nie powstały grudki. Gdy sos jest gotowy wyłączamy palnik i dodajemy chrzan i sól do smaku. Mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Jajka podajemy z sosem , ozdabiamy suszona żurawiną.
 
  
 
 
            