Jajka po szkocku z sosem tatarskim

Jajka po szkocku z sosem tatarskim

Ile domostw, tyle tradycyjnych wielkanocnych potraw. Bardzo często na stołach wielkanocnych pojawiają się potrawy z jajek. Ma to swoje źródło w symbolice, bo jajko jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzającego się życia, znanym w wielu kulturach, także w tradycji chrześcijańskiej. I tu pojawia się moja propozycja potrawy, która bardzo dobrze odnajdzie się na wielkanocnym stole, choć tradycyjną potrawą wielkanocną nie jest. Jajko po szkocko, czyli ugotowane na twardo jajko otoczone warstwą mielonego mięsa i chrupiącą panierką. Smakuje wybornie, najlepiej na ciepło, choć na zimno też jest ok. Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanych jaj jest sos tatarski lub ćwikła z chrzanem. Nie wiem co na takie dodatki powiedzieli by Szkoci, ale w wydaniu wielkanocnym bardzo mi tu pasują.




Zdjęcie - Jajka po szkocku z sosem tatarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo + dwa surowe
1 cebula
400 g mięsa mielonego
100 g bułki tartej
pieprz, sól
1 łyżka ostrej musztardy
3-4 łyżki mąki
1 łyżeczka płatków chili - opcjonalnie
świeżo starta gałka muszkatołowa - opcjonalnie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie
gałązka tymianku - opcjonalnie

Przygotowanie:

6 jajek gotujemy na twardo 10-12 minut, nie dłużej. Chłodzimy i obieramy ze skorupki.

Cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem, 3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą oraz opcjonalnie innymi ziołami i przyprawami.

Jajka na twardo obtaczamy warstwą masy mięsnej. Aby mięso nie kleiło się do rąk, wystarczy oprószyć dłonie mąką.

Ubijamy ostatnie jajko. Jajka w mięsie panierujemy - obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.

W rondelku rozgrzewamy olej i porcjami smażymy w nim jajka (aż panierka nabierze złotego koloru - ok. 8 minut). Wyjmujemy jajka i odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.


Sos tatarski

2 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki chrzanu tartego

2 ogórki kiszone

kilka marynowanych grzybów

łyżka posiekanego szczypiorku

łyżka posiekanej natki pietruszki

1 cebulka szalotka

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ogórki, grzybki, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy szczypiorek i pietruszkę, a następnie majonez, jogurt i chrzan. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


Zdjęcie - Jajka po szkocku z sosem tatarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka po szkocku z sosem tatarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka po szkocku z sosem tatarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Jajka po szkocku z sosem tatarskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów