Jajka po benedyktyńsku na grzance z salsą pomidorową, mozzarellą i szynką parmeńską

Jajka po benedyktyńsku na grzance z salsą pomidorową, mozzarellą i szynką parmeńską
Troszkę inna wersja benedyktyńskich jajek.... pycha....
Jajka po benedyktyńsku na grzance z salsą pomidorową, mozzarellą i szynką parmeńską (porcja na 2 osoby)
  • 2 jajka
  • 2 bułeczki
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 pomidor
  • pół kulki mozzarelli
  • tymianek
  • pół łyżeczki figowego octu balsamicznego
  • masło
  • 1 ząbek czosnku
Zdjęcie - jajka po benedyktyńsku na grzance z salsą pomidorową, mozzarellą i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Potrzebowałam 2 bułeczki ponieważ uważam, że "spody" bardziej się do tego nadają. Każdy spód posmarowałam miękkim masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i piekłam około 10 minut w 200 stopniach. Pomidora należy naciąć od spodu na krzyżyk, włożyć do miseczki zalać wrzątkiem. Odczekać 5-10 minut i zdjąć skórkę. Pomidora przekroić i wyciąć wszystkie pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z octem balsamicznym i tymiankiem. W dosyć dużym garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień aby woda przestała buzować i rózgą utworzyć wir. W sam środek wiru wlać jajko (ja wcześniej wybijam je do miseczki, ostrożnie aby żółtko się nie rozlało) aby krążąca woda otuliła żółtko białkiem. Gotować 3 minuty.Na talerzykach ułożyć podpieczone bułeczki na nich salsę pomidorową, szynkę parmeńską i na wierzchu mozzarellę. Na tę "piramidkę" nakładamy gotowe jajko. Całość oprószamy kolorowym mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów