Jajka marynowane II

Jajka marynowane  II

Jajka o wspaniałym korzennym aromacie, kwaśne - nawet żółtko jest kwaskowe!,  z mocno wyczuwalna nutą cynamonu i...piękne! Doskonale smakują bez żadnych dodatków - lubie takie, gdy do zalewy dodam 1 łyżkę cukru, albo lekko osolone -wtedy dodaję 2 łyżki cukru. Można je również dodawać do sałatek.

Zdjęcie - Jajka marynowane  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Taniec z garami - kuchnia na moją nutę" P.Galińskiego/

Jajka marynowane II

Składniki:

  • 6 - 7 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  •  liść laurowy
  •  10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyzeczka gorczycy
  • laska cynamonu
  • cukier


Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Cukru zazwyczaj dodaję 1-2 łyżki, w zalezności czy chcę uzyskać zalewę słodszą czy bardziej wytrawną. Ugotowane na twardo jajka obrać i włożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Zalać gorącą lub ciepłą marynatą. Ostudzić i wstawić do lodówki na 24 godzinyZdjęcie - Jajka marynowane  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych, rodzinnych i oczywiście słonecznych Świąt Wielkiej Nocy!

Kategorie przepisów