Jajka faszerowane szynką i chrzanem
Kolejne jajka, które robiłam już jakiś czas temu i bardzo mi smakowały :)
Zainspirowane przepisem z książeczki "Coś na ząb" z Biblioteczki Poradnika Domowego ;)
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I CHRZANEM
6 jajek,
200g chudej szynki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
2 małe łyżeczki chrzanu,
2-3 łyżki majonezu,
sól, pieprz,
do dekoracji: liście sałaty, rzodkiewki, natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z chrzanem, dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały całe jaja.
Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, udekorować plasterkami rzodkiewki i natką.
Zainspirowane przepisem z książeczki "Coś na ząb" z Biblioteczki Poradnika Domowego ;)
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I CHRZANEM
6 jajek,
200g chudej szynki,
łyżka posiekanego szczypiorku,
2 małe łyżeczki chrzanu,
2-3 łyżki majonezu,
sól, pieprz,
do dekoracji: liście sałaty, rzodkiewki, natka pietruszki
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z chrzanem, dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały całe jaja.
Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, udekorować plasterkami rzodkiewki i natką.