Jaja faszerowane bryndzą i orzechami
Pierwszy raz miałam okazję spróbować bryndzy. W sumie nie była to 100% true bryndza, tylko ta "sądecka" z pudełeczka, ale i tak mi smakował jej specyficzny, ostry smak :)
Te nadziewane jajca też były pyszne, mimo że nie wyglądają najatrakcyjniej... ;)
JAJKA FASZEROWANE BRYNDZĄ I ORZECHAMI
6 jajek,
1 opakowanie bryndzy (120g),
2 cebulki dymki,
100g orzechów włoskich,
2 łyżki majonezu,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz,
do dekoracji: sałata, rzodkiewka, natka pietruszki itp.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka, rozdziabdziać widelcem w miseczce, dodać bryndzę, posiekaną cebulkę i posiekane orzechy (część odłożyć do dekoracji) i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Połówki jajek napełnić farszem za pomocą łyżeczki lub szprycy, każdą ozdobić kawałkiem orzecha. Ułożyć na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty, ozdobić natką i rzodkiewką.
(przepis ze wspomnianej już kiedyś książeczki z wielkanocnymi przepisami od "Fucktu")
Te nadziewane jajca też były pyszne, mimo że nie wyglądają najatrakcyjniej... ;)
JAJKA FASZEROWANE BRYNDZĄ I ORZECHAMI
6 jajek,
1 opakowanie bryndzy (120g),
2 cebulki dymki,
100g orzechów włoskich,
2 łyżki majonezu,
gałka muszkatołowa,
sól i pieprz,
do dekoracji: sałata, rzodkiewka, natka pietruszki itp.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka, rozdziabdziać widelcem w miseczce, dodać bryndzę, posiekaną cebulkę i posiekane orzechy (część odłożyć do dekoracji) i tyle majonezu, by farsz miał odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Połówki jajek napełnić farszem za pomocą łyżeczki lub szprycy, każdą ozdobić kawałkiem orzecha. Ułożyć na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty, ozdobić natką i rzodkiewką.
(przepis ze wspomnianej już kiedyś książeczki z wielkanocnymi przepisami od "Fucktu")