Jagodzianki z kruszonką
W sezonie jagodowym nie może zabraknąć jagodzianek.
Pyszne mięciutkie bułeczki, wypełnione jagodami, posypane kruszonką
i polane lukrem.
Czego można chcieć więcej.....
Powiem tylko, że zdecydowanie, są to najlepsze jagodzianki jakie do tej pory zrobiłam.
Na drugi dzień, smakują tak samo dobrze jak po upieczeniu.
Składniki na jagodzianki z kruszonką:
350 g. mąki pszennej
150 g. ciepłego mleka
3 pełne łyżki cukru
25 g. drożdży
1 jajko
1 żółtko (białko do osobnego naczynia)
50 g. masła
szczypta soli
250 g. jagód
2 pełne łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30 g. masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 białko
1 łyżka mleka
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki letniej wody
Przygotowanie jagodzianek z kruszonką:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
Następnie dodać mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtko i roztopione
i wystudzone masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki.
Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i zagnieść palcami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki.
Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga.
Uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
sklejeniem do dołu.
Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance,
tak jak na zdjęciu wyżej.
Uformowane bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem,
a następnie posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą, żeby powstał gładki lukier.
Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.
Wystudzone bułki polukrować.