Jagodzianki z kruszonką


Do jagodzianek nie muszę chyba nikogo przekonywać? Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem mają wielu wielbicieli. Ja też do nich należę. Latem można je kupić w większości piekarni i cukierni, ale najlepsze są te domowe, własnoręcznie przygotowane. Zgadzacie się ze mną? Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać co o nich myślicie. Nie chcę się chwalić, ale uważam że to najlepsze jagodzianki, jakie do tej pory zrobiłam. Prawdziwy sztosik;)

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
(na 16 jagodzianek)
Ciasto:
550 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
100 g cukru
100 g jogurtu greckiego
200 ml mleka
2 jaja
Nadzienie:
550 g jagód
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy mąkę, cukier, suche drożdże, dodajemy jajka, jogurt i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Jagody mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym.


Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy mąkę z cukrem, masło topimy w rondelku i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy aż powstaną charakterystyczne okruszki.


Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, chwilę ugniatamy, po czym dzielimy na 16 części- z każdej formujemy kulkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Na środku kładziemy 2 łyżki jagód. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc sakiewkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy 20-25 minut, lub do momentu aż będą pięknie przyrumienione. Wystudzone jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny.
Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy drożdżowe z jabłkami
3

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kluski szare
2

Kluski szare

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka na kruchym cieście
2

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
2

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Stefanka
1

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście