Jagodzianki Teściowej ;)

Cokolwiek by o niej nie powiedzieć, moja Teściowa świetnie gotuje, a już jej jagodzianki to po prostu bomba (kaloryczna też). Teściowa nie lubi zdradzać swoich kulinarnych sekretów, ale to i owo podejrzałam :)

Aha, gdyby ktoś się dziwił: jagodzianki o tej porze roku - dzięki konfiturze jagodowej.

Składniki:

1 kg mąki krupczatki

szklanka cukru

szklanka mleka

4 żółtka

50 g drożdży

pół szklanki oliwy z oliwek

konfitura jagodowa

Na kruszonkę:

szklanka mąki

1/4 kostki masła

cukier waniliowy

pół szklanki cukru

Do posmarowania:

żółtko roztrzepane z mlekiem

Mleko podgrzej, wymieszaj z łyżką cukru, rozpuść w nim drożdże i poczekaj, aż trochę wyrośnie. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę.

Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem i żółtka, dolej oliwy i wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Rozwałku ciasto i wycinaj dowolne kształty - nasze jagodzianki są trójkątami.

Nadziej każdy kawałek łyżeczką konfitur i odstaw ulepione bułeczki do wyrośnięcia na pół godziny.

Bezpośrednio przed wstawieniem do pieca, posmaruj bułki jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką (na kruszonkę, wszytkie składniki utrzyj palcami).

Piecz w 150 stopniach przez około pół godziny.

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki – najlepsze

Jagodzianki – najlepsze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pyszne jagodzianki
1

Pyszne jagodzianki

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Jagodzianki

Jagodzianki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Puszyste jagodzianki - przepis nr 4
1

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jagodzianki najlepsze :)
12

Jagodzianki najlepsze :)

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Jagodzianki  waniliowe
12

Jagodzianki waniliowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku