Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis
Pojawiły się jagody! Część zjadłam bez żadnych dodatków, a pozostałe postanowiłam zapiec w cieście. No dobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Najsmaczniejszy tego samego dnia, ale po nocy w lodówce też nie był najgorszy. Polecam!
Składniki na około 4 duże lub 8 mniejszych porcji
400 g jagód
3 jajka
250 ml mleka
90 g serka mascarpone 75 g mąki
szczypta soli
50 -60 g ksylitolu (lub cukru) +łyżka do posypania jagód
sok z 1/2 cytryny
masło do posmarowania formy
Do podania
cukier puder mus z malin
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody w naczyniu, skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką ksylitolu lub cukru.
Przygotować ciasto.
Wymieszać jajka z pozostałym cukrem,solą i serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze.
Wylać masę na jagody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - na wykałaczce nie powinno być śladu mokrego ciasta. Poczekać aż ostygnie, ciasto trochę opadnie. Podawaj lekko letnie, lub w temperaturze pokojowej. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać musem malinowym lub podać z bitą śmietaną. Smacznego!
Składniki na około 4 duże lub 8 mniejszych porcji
400 g jagód
3 jajka
250 ml mleka
90 g serka mascarpone 75 g mąki
szczypta soli
50 -60 g ksylitolu (lub cukru) +łyżka do posypania jagód
sok z 1/2 cytryny
masło do posmarowania formy
Do podania
cukier puder mus z malin
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody w naczyniu, skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką ksylitolu lub cukru.
Przygotować ciasto.
Wymieszać jajka z pozostałym cukrem,solą i serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze.
Wylać masę na jagody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - na wykałaczce nie powinno być śladu mokrego ciasta. Poczekać aż ostygnie, ciasto trochę opadnie. Podawaj lekko letnie, lub w temperaturze pokojowej. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać musem malinowym lub podać z bitą śmietaną. Smacznego!