Jabłkowe zawijane drożdżówki
Bułeczki, drożdżóweczki, ja wszystkie was uwielbiam bezgranicznie i dlatego dziś kolejna propozycja drożdżowych wypieków. Drożdżówki z jabłkami, idealne do zabrania do pracy, albo na piknik. Delikatne ciasto, mnóstwo jabłek i odrobina cynamonu - po prostu niebo w gębie. :)
Ciasto drożdżowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 kostki masła
- 2 duże jajka
- 4 łyżeczki cukru kokosowego (możecie użyć np trzcinowego)
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1 jajko do smarowania
Nadzienie:
- ok 1 kg jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru kokosowego
Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim jabłka i zawijamy jak roladę, a następnie kroimy w ok 3 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor (ok 20-25 minut w 180 st. C)