Jabłkowe babeczki z toffi i orzechami

Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami

Zdjęcie - Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłka, miód, cynamon, toffi i orzechy- tak smakuje jesień.

Zdjęcie - Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłkowe babeczki z toffi i orzechami/ przepis własny, składniki na 12 babeczek/

- 150 g mąki pszennej razowej- 50 g mąki amarantusowej- 125 ml mleka (może być roślinne)- 60 g masła (roztopionego i ostudzonego)- 1 jajko- 2 małe jabłka- 5 łyżek miodu- szczypta soli- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia+ szczypta sody
krem toffi:
- 100 ml śmietanki 30%- 50 g cukru trzcinowego- 2 łyżki (20 g) masła- sól
dodatkowo:- orzechy nerkowca
W garnuszku rozpuszczam masło i odstawiam na bok, aby ostygło.Jabłka obieram , pozbawiam gniazd nasiennych i pestek, kroję w plasterki.W jednej misce mieszam ze sobą miód, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz mleko.W drugiej misce: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.Łączę zawartość obu misek, dodaję jabłka i mieszam łyżkąFormę do muffinek wykładam papilotkami i napełniam każde miejsce na babeczkę do 3/4 jego wysokości.Piekę w temp. 180 stopni C. ( z termoobiegiem) przez około 20 minut W tym czasie w rondelku podgrzewam masło z cukrem trzcinowym, gdy utworzy się płynna masa zestawiam na chwilę naczynie z ognia, dodaję śmietankę i często mieszając gotuję na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Masa powinna posiadać kremową, jedwabistą, lekko ciągnącą się konsystencję.Upieczone babeczki wyjmuję z piekarnika, wierzch każdej z nich smaruję kremem toffi i posypuję orzechami nerkowca i solą.
Zdjęcie - Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów