Jabłka pieczone z niespodzianką
Składniki:
- jabłka (1 lub 2 na osobę),
- garść żurawiny suszonej,
- garść rodzynek,
- kilka orzechów (dowolne ulubione),
- cynamon,
- odrobina wody.
Wykonanie:
Żurawinę, rodzynki i orzechy posiekać, wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować aż suszone owoce będą miękkie. Piekarnik nagrzać do ok 200 stopni. Jabłka umyć, ściąć im górę, tak by powstał kapelusz. Wydrążyć ostrą łyżeczką lub nożykiem gniazdo nasienne, włożyć w to miejsce masę z suszonych owoców i orzechów, posypać sporą ilością cynamonu, przykryć kapeluszem.
Ustawić jabłka na blaszce lub dowolnej formie (np do tarty), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ok 20 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego!!!