Jabłka na kruszonce czyli szarlotka inaczej

Jabłka na kruszonce czyli szarlotka inaczej

Jabłka na kruszonce .. hmmm … uwielbiam kruszonkę, uwielbiam jabłka i tak powstało to ciasto. Szybkie ciasto w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i szybkie w jedzeniu ;)

Zdjęcie - Jabłka na kruszonce czyli szarlotka inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłka na kruszonce

  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 200 gram mąki
  • 2 jabłka ( u mnie łąckie )
  • kilka szczypt cynamonu + 1 łyżka cukru

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać w małych kawałkach masło. Wyrobić palcami tak aby powstały grudki. Foremkę wyłożyć naszym ciastem ( kruszonką ), na nim ułożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka. Jabłka posypać z góry wymieszanym cynamonem z cukrem.

Upiec w temp. 160 C przez 25-30 minut. Kruszonka będzie miękka od soku z jabłek. Ale po ostudzeniu zrobi się pysznie chrupiąca.

Kategorie przepisów