Jabłka na kruszonce czyli szarlotka inaczej
Jabłka na kruszonce .. hmmm … uwielbiam kruszonkę, uwielbiam jabłka i tak powstało to ciasto. Szybkie ciasto w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i szybkie w jedzeniu ;)
Jabłka na kruszonce
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
- 200 gram mąki
- 2 jabłka ( u mnie łąckie )
- kilka szczypt cynamonu + 1 łyżka cukru
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać w małych kawałkach masło. Wyrobić palcami tak aby powstały grudki. Foremkę wyłożyć naszym ciastem ( kruszonką ), na nim ułożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka. Jabłka posypać z góry wymieszanym cynamonem z cukrem.
Upiec w temp. 160 C przez 25-30 minut. Kruszonka będzie miękka od soku z jabłek. Ale po ostudzeniu zrobi się pysznie chrupiąca.