Jabłka grójeckie wiśniami i marcepanem nadziewane, ciastem otulone i na sosie podane
Nie ma w Polsce lepszych owoców niż jabłka, kocham je miłością bezgraniczną, mogę je jadać pod każdą postacią, ale najbardziej smakują mi na surowo kiedy mogę zatopić zęby w twardym, kwaskowatym i soczystym jabłku. Wyglądają pięknie od samego początku istnienia, kiedy kwitną jabłonie zachwycają śnieżnobiałymi płatkami, tak pięknie kontrastującymi z wczesnowiosenną zielenią. Kiedy dojrzewają w czeluściach zieleni, kuszą o zerwanie, a na te leżakujące w surowych skrzynkach na straganach mogłabym patrzeć nieustannie. Dziś jabłkom towarzyszą wszechobecne, cierpkie wiśnie, które swoja kwaskowatością mile zakłócają słodycz marcepanowej masy. Tekstury daniu nadaje wielowarstwowość ciasta francuskiego, a całości dopełnia waniliowo-kardamonowy sos.
Składniki na 4 szt
Czas przygotowania: 40 min + 40 min pieczenie
4 Jabłka grójeckie
sok z 1 cytryny
400 g gotowego ciasta francuskiego
Nadzienie marcepanowo-wiśniowe
350 g Wiśni nadwiślanki
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
30 ml śmietany 30%
2 jajka
4 łyżki mleka
brązowy cukier do posypania
Custard kardamonowo-waniliowy
2 szklanki mleka
1 laska wanilii
5 nasion kardamonu
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki maki kukurydzianej
Przygotowanie:
1. Wiśnie - drylujemy i suszymy w suszarce do owoców przez ok 8 godzin
2. Sos custard - do garnka wlewamy mleko, dodajemy nasiona kardamonu i rdzeń laski wanilii, dokładamy również strąk, mleko podgrzewamy, w misce miksera ucieramy na jasną i kremową konsystencję żółtka z cukrem i mąką, dolewamy kilka łyżek gorącego mleka do masy jajecznej, następnie całość przelewamy do gorącego mleka, stawiamy na gaz i energicznie mieszając czekamy aż lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia, przecedzamy przez sito, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do czasu wykorzystania
3. Masa marcepanowo-wiśniowa - zmielone migdały mieszamy z cukrem, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny, ucieramy, następie dodajemy białko i mieszamy z suszonymi wiśniami
4. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasenne, obowiązkowo zachowujemy ogonek do dekoracji, jabłka nacieramy sokiem z cytryny
5. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy na 4 równe kawałki, żółtko i jajko roztrzepujemy z mlekiem, brzegi każdego kwadrata smarujemy jajeczno-mleczna mieszaniną, na środku stawiamy jabłko, nadziewamy jego wydrążony środek masą marcepanową z wiśniami, owijamy ciastem, zlepiamy brzegi, smarujemy resztą mieszanki jajecznej i oprószamy brązowym cukrem, na czubku wtykamy ogonek
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy jabłka ok 40 minut
7. Podajemy na ciepło z kardamonowo-waniliowym custardem
Jakże polskie, jakże smaczne i eleganckie zarazem!