Indyk z kasztanami i żurawiną

Indyk z kasztanami i żurawiną

Zdjęcie - Indyk z kasztanami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obiad na specjalne okazje, rodzinne uroczystości, może także być podany na niedzielę.

Soczyste filety z indyka z kasztanami i prażoną żurawiną.

Doskonały smak i jakże trafne połączenie wszystkich składników.

Orzechowy smak kasztanów z kwaskową żurawiną doskonale smakuje z mięsami z drobiu lub z dzikim ptactwem.

 

Składniki na indyka z kasztanami i żurawiną:

4 filety z piersi indyka

15-20 kasztanów ugotowanych

1 szklanka świeżej żurawiny lub mrożonej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka przyprawy korzennej

2-3 łyżki wody

3 łyżki oliwy do smażenia

1 łyżka masła

sól i pieprz do smaku

0,5 szklanki półsłodkiego białego wina /opcjonalnie/

Zdjęcie - Indyk z kasztanami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak wykonać indyka z kasztanami i żurawiną?

Filety z indyka posolić, dodać pieprz i skropić oliwą, odstawić na 20 minut.

Następnie smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron przez 5-7 minut lub do zarumienienia.

Podlać białym winem lub wodą ok. 0,5 szklanki.

Dodać ugotowane kasztany i dusić pod przykryciem do czasu odparowania wina.

W osobnym naczyniu wyłożyć żurawinę, dodać cukier i przyprawę.

Gotować do miękkości, ale nie rozgotować.

Po czym odstawić do zgęstnienia.

Indyka z kasztanami wyłożyć na talerz, polać sosem i żurawiną.

Podawać z prażonymi kartofelkami.

Zdjęcie - Indyk z kasztanami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów