Indyk z jabłkami i rozmarynem
Aromatyczne i delikatne mięso z indyka duszone ze świeżymi ziołami oraz jabłkami w lekkim aromacie cytryny ale nie dodawajcie jej zbyt dużo aby mięso nie było gorzkie. Mięso musi powoli dochodzić w niezbyt wysokiej temperaturze wtedy będzie mięciutkie i rozpływać się będzie w waszych ustach :-) Polecam
Porcja dla 4 dorosłych osób
- 4 nogi z indyka 4 nogi z indyka
- 2 marchewki
- 2 jabłka najlepiej szara reneta
- 2 duże cebule
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/2 cytryny
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- ok 2 łyżeczki soli
- 2-3 duże ząbki czosnku
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym - odłożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą -natrzeć mięso następnie posypać słodką i ostrą papryką - polać lekko oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia obrać marchew, cebulę jabłka oczyścić z gniazda nasiennego - umyć i osuszyć. Przygotować naczynie żaroodporne posmarować je tłuszczem (masłem lub oliwą ) wrzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki na to ułożyć nogi z indyka oraz gałązki z indyka i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki - przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec przez ok 2,5 do 3 godzin. Mięso po upieczeniu powinno odchodzić od kości a warzywa powinny być miękkie najlepiej to sprawdzić na marchewce.
Podawać od razu