Indyk z jabłkami i rozmarynem

Zdjęcie - Indyk z jabłkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne i delikatne mięso z indyka duszone ze świeżymi ziołami oraz jabłkami w lekkim aromacie cytryny ale nie dodawajcie jej zbyt dużo aby mięso nie było gorzkie. Mięso musi powoli dochodzić w niezbyt wysokiej temperaturze wtedy będzie mięciutkie i rozpływać się będzie w waszych ustach :-) Polecam

Porcja dla 4 dorosłych osób

  • 4 nogi z indyka 4 nogi z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka najlepiej szara reneta
  • 2 duże cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 cytryny
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • ok 2 łyżeczki soli
  • 2-3 duże ząbki czosnku


Mięso oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym - odłożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą -natrzeć mięso następnie posypać słodką i ostrą papryką - polać lekko oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia  obrać marchew, cebulę  jabłka oczyścić z gniazda nasiennego - umyć i osuszyć. Przygotować naczynie żaroodporne posmarować je tłuszczem (masłem lub oliwą ) wrzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki na to ułożyć nogi z indyka oraz gałązki z indyka i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki - przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec przez ok 2,5 do 3 godzin. Mięso po upieczeniu powinno odchodzić od kości a warzywa powinny być miękkie najlepiej to sprawdzić na marchewce.
Podawać od razu

Zdjęcie - Indyk z jabłkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Indyk z jabłkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Indyk z jabłkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy