Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym
Orientalne danie w sam raz na obiad lub kolację. Jest połączeniem smaku aromatycznego curry, kremowego mleczka kokosowego oraz pikantnych papryczek. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki
Przygotowanie
Indyka kroimy w kostkę. Tworzymy marynatę z sosu sojowego, pieprzu, trawy cytrynowej, słodkiej papryki, kuminu, sosu tajskiego oraz 1/2 łyżeczki kolendry. Indyka wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w słupki, a papryczkę chili w krążki. Jeśli chcecie, aby danie było łagodniejsze w smaku wydłubcie pestki z papryczek chili przed krojeniem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego indyka. Smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cebulę i podsmażamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pastą curry, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz resztą kolendry. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę czekając, aż sos się zredukuje i zagęści.
Danie podajemy z ryżem. Z podanych składników wychodzi 4-5 porcji.
Smacznego !
Składniki
- 700 g piersi z indyka
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta kuminu
- 150 ml pikantnego tajskiego sosu sezamowego
- 1 łyżeczka kolendry
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Indyka kroimy w kostkę. Tworzymy marynatę z sosu sojowego, pieprzu, trawy cytrynowej, słodkiej papryki, kuminu, sosu tajskiego oraz 1/2 łyżeczki kolendry. Indyka wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie paprykę oraz cebulę kroimy w słupki, a papryczkę chili w krążki. Jeśli chcecie, aby danie było łagodniejsze w smaku wydłubcie pestki z papryczek chili przed krojeniem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego indyka. Smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy paprykę oraz cebulę i podsmażamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pastą curry, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz resztą kolendry. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę czekając, aż sos się zredukuje i zagęści.
Danie podajemy z ryżem. Z podanych składników wychodzi 4-5 porcji.
Smacznego !