Idealne placki ziemniaczane
Moje ulubione danie? Danie z dzieciństwem związane? - placki ziemniaczane. Uwielbiam placki ziemniaczane, niestety ze względu na kaloryczność rzadko je jadam. Jedynie na specjalne zamówienie mojego syna, on przejął w genach to zamiłowanie. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na tych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie te z grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka lub cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę narodową, ale dużo bardziej cenię sobie te złociste, chrupiące wiórki ziemniaków niż jednolita masę. Kwestia zasadnicza: co podawać do placków? Zalecam jogurt naturalny, zdecydowanie mniej kaloryczny niż powszechnie stosowana śmietana, do jogurtu można dodać zioła, czosnek i całość udekorować pomidorkami. Dobrze też sprawdzają się tylko pomidory i starty parmezan, no albo bardzo klasycznie, czyli śmietana i cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako dziecko nie spotkały się jednak z moim uznaniem, ale dziś czemu nie ;)
Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
1 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
sól, pieprz
ok 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia
Do podania
Do wyboru: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, pomidorki koktajlowe, starty parmezan, natka pietruszki, cukier, sos grzybowy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na ok 15 min, następnie odlewamy wodę która zebrała się na dnie, można lekko odcisnąć ziemniaki dłonią 2. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do ziemniaków 3. Starte ziemniaki i cebulę łączymy z jajkiem, mąką, solą i pieprzem 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dno patelni powinno być przykryte warstwą oleju 5. Nakładamy po łyżce masy ziemniaczanej na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym 6. Podajemy z dowolnymi dodatkami