Hummus
Hummusija - to po prostu zwykła jadłodajnia, tyle że specjalizująca się jedynie w podawaniu hummusu, otwarta od śniadania do późnego popołudnia. To jak otulony mgłą angielski bar serwujący rybę z frytkami w gazecie - skarb narodowy. Zazwyczaj jednak to co cenne wywołuje polityczne i narodowościowe dyskusje, na Bliskim Wschodzie fetysz hummusiji jest tak potężny, że prowadzi nawet do zwaśnień rodów. Gdzie i jak właściwie to się zaczęło, kto pierwszy zmiażdżył ziarna ciecierzycy i zmieszał je pastą sezamową, kłótnie i gorące dyskusje trwają godzinami, koncentrując się po kolei na konsystencji, temperaturze podawania aż wreszcie składnikach. Nikt już nie czerpie przyjemności z tych rozmów, a jednocześnie nikt nie jest gotowy na ustępstwa. Generalnie większość uważa, że jako pierwsi hummus przygotowali lewantyńscy Arabowie, jednak to Żydzi jadali już hummus w czasach biblijnych. Jeśli odrzucimy już kwestie autorstwa to i tak trwają spory czyj hummus jest lepszy i zabawa zaczyna się od nowa. Nie ma chyba dania, które budzi takie emocje w społeczeństwie, a przecież jedzenia od zawsze miało łączyć, a nie dzielić, myślę że to tylko jeden z elementów tej gorącej składanki nieustających konfliktów pomiędzy dwiema kulturami Bliskiego Wschodu. Tymczasem ja polecam Wam zrobienie hummusu z suszonej ciecierzycy zamiast tej puszkowej, jego konsystencja jest o niebo lepsza.
Składniki: Czas przygotowania: 12 h moczenie + 50 min
250 g suszonej ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
270 g jasnej pasty tahini
4 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
100-150 ml lodowatej wody
sól
Dodatkowo
oliwa
przyprawa za'atar (przepis)
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej dokładnie płuczemy i namaczamy suszoną ciecierzycę w dwukrotnie większej ilości wody, odstawiamy do lodówki na noc
2. Następnego dnia odlewamy resztę wody, wrzucamy ciecierzycę do rondla, dodajemy sodę oczyszczoną i smażymy całość ok 3 minuty, cały czas mieszając
3. Dolewamy 1.5 l wody i zagotowujemy, co jakiś czas zbieramy z powierzchni tworzące się szumowiny, gotujemy cieciorkę ok 20 minut, powinna być miękka, ale nie całkiem papkowata, odcedzamy
4. Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do malaksera, miksujemy na pastę, następnie dodajemy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i ok 1 i 1/2 łyżeczki soli, kontynuujemy miksowanie, partiami dolewamy lodowatą wodę, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji
5. Przekładamy hummus do miski przykrywamy folią żeby nie obsychał i odstawiamy na ok 30 minut
6. Jeśli hummus podajemy później można wstawić go do lodówki, jednak należy wyjąć co najmniej 30 minut prze serwowaniem, polewamy oliwą i posypujemy za'atarem
Idealnie gładki, obfitujący w tahini!