Hawajskie ciasto marchewkowe

Hawajskie ciasto marchewkowe ze śmietankowym kremem i kawałeczkami ananasa. Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i leciutki krem pod kruszonką z ciasta.

Ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych jest aromatyczne, cynamonowe bez wyczuwalnej w smaku marchewki. Idealne na jesienne chłody do kubka herbaty.

Krem jest lekki, delikatny z dodatkiem słodkiego ananasa, który podkręca smak.

Hawajskie ciasto marchewkowe to idealne połączenie aromatycznego ciasta i leciutkiego kremu ananasowego. Pyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.

Zdjęcie - Hawajskie ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

HAWAJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 4 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki

SKŁADNIKI NA KREM ANANASOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka kremowego naturalnego np. z Piątnicy lub Philadelphia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1/4 szklanki syropu z ananasa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ananasa kroimy na kawałeczki i odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy). Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem do miseczki. Jajka razem z cukrami i solą miksujemy na jasną i puszystą masę (powinny potroić swoją objętość). Następnie w kilku niedużych porcjach naprzemiennie dodajemy suche składniki oraz olej (kończąc na mące). Na koniec mieszamy łyżką ciasto z marchewką i wiórkami. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i lekko ścinamy wierzch ciasta (kruszymy palcami na kruszonkę). Następnie przekrawamy na dwie części i lekko nasączamy syropem z ananasa.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy syrop z ananasa i żelatynę. Na koniec mieszamy z kawałeczkami ananasa. Gotowy krem w 3/4 wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko nasączamy. Wykładamy pozostały krem i oprószamy kruszonką z ciasta. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Hawajskie ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gruszki gotowane w winie z czekoladą
1

Gruszki gotowane w winie z cze…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wietnamskie zielone gofry

Wietnamskie zielone gofry

Tyna Tyna
In cooking we trust

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena