Gwiazdkowe babeczki mince pies
Babeczki mince pies pochodzą z książki Nigella świątecznie postanowiłam zrobić na Święta są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu - oj nie mogłam się nim oprzeć. Polecam
Na 36 sztuk- 240 g mąki pszennej
- 60 g zimnego masła
- 60 g margaryny lub smalcu
- szczypta soli
- sok z 1 pomarańczy
- ok 250 g nadzienia mincemeat
- cukier puder do posypania
Odmierzoną mąkę wsyp do miski i wymieszaj z masłem, smalcem i wymieszaj tak by powstała grubsza kruszonka - wstawić do zamrażalki na 20 minut.
Sok pomarańczowy wymieszać z sola i wstawić do lodówki, by się chłodził.
Po tym czasie składniki z obu misek łączmy - miksując do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folie i wstawiamy do zamrażalki na ok 20 minut aby się schłodziło.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalki dzielimy na trzy kawałki, dwa do lodówki a jeden rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki oraz krążki nieco większe niż średnica foremki.Krążki wkładam do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i nakładam po łyżeczce nadzienia i nakładam na każda babeczkę gwiazdkę. Piec w 200 C ok 10 - 15 minut do zrumienienia się. Wyjmij babeczki i posyp cukrem pudrem. Jeżeli chcesz je zamrozić włóż do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażalnika, rozmrażaj pozostawione w lodówce - można potem podgrzać wstawiając na 3-4 minutki do piekarnika.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...przepis dodaję do akcji słodkości Nigelli
bierze również udział w konkursie świętujemy