Gwiazdkowe babeczki mince pies

Zdjęcie - Gwiazdkowe babeczki mince pies   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Babeczki mince pies pochodzą z książki Nigella świątecznie  postanowiłam zrobić na Święta są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu - oj nie mogłam się nim oprzeć. Polecam

Na 36 sztuk
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g margaryny lub smalcu
  • szczypta soli
  • sok z 1 pomarańczy
  •  ok 250 g nadzienia mincemeat
  •  cukier puder do posypania 

Odmierzoną mąkę wsyp do miski i wymieszaj z masłem, smalcem i wymieszaj tak by powstała grubsza kruszonka - wstawić do zamrażalki na 20 minut.

Sok pomarańczowy wymieszać z sola i wstawić do lodówki, by się chłodził. 

Po tym czasie składniki z obu misek łączmy - miksując do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folie i wstawiamy do zamrażalki na ok 20 minut aby się  schłodziło. 

 Ciasto wyjmujemy z zamrażalki dzielimy na trzy kawałki, dwa do lodówki a jeden rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki oraz krążki nieco większe niż średnica foremki.Krążki wkładam do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i nakładam po łyżeczce nadzienia i nakładam na każda babeczkę gwiazdkę. Piec w 200 C ok 10 - 15 minut do zrumienienia się. Wyjmij babeczki i posyp cukrem pudrem. Jeżeli chcesz je zamrozić włóż do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażalnika, rozmrażaj pozostawione w lodówce - można potem podgrzać wstawiając na 3-4 minutki do piekarnika. 

Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Gwiazdkowe babeczki mince pies   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gwiazdkowe babeczki mince pies   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gwiazdkowe babeczki mince pies   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis dodaję do akcji słodkości Nigelli

bierze również udział w konkursie świętujemy

 

Przepisy z tych kategorii

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rożki francuskie z jabłkami
3

Rożki francuskie z jabłkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Makaron pomidorowy z maszynki

Makaron pomidorowy z maszynki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Naleśniki z mascarpone i malinami
1

Naleśniki z mascarpone i malin…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sen o fidze

Sen o fidze

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chrupiące gofry – najlepszy przepis
1

Chrupiące gofry – najlepszy pr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto cytrynowe
4

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy