Gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem

Gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem

Zdjęcie - Gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Te małe gwiazdki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na efektowną, a jednocześnie bardzo prostą przekąskę. Chrupiące, maślane ciasto skrywa w sobie delikatne nadzienie z kremowego serka śmietankowego, wędzonego łososia i świeżego koperku. Całość tworzy harmonijne połączenie smaku – lekkie, aromatyczne i niezwykle apetyczne.
Złocista powierzchnia, posypana sezamem, przyciąga wzrok, a wnętrze pozostaje miękkie i kremowe. To przekąska, która świetnie sprawdzi się na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, świąteczny stół, imprezę czy jako szybki dodatek do kolacji. Prosto, elegancko i bardzo smacznie – dokładnie tak, jak lubimy najbardziej.
Z podanych składników uzyskamy około 20 gwiazdek.

 


Składniki na gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki świeżego koperku (posiekanego)
  • sól
  • pieprz


Dodatkowo:

  • 1 żółtko (do posmarowania)
  • 1 łyżka mleka
  • sezam (do posypania)

Zdjęcie - Gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić gwiazdki z łososiem i kremowym serkiem?

Łososia pokroić na małe kawałeczki. W niewielkiej miseczce wymieszać serek z łososiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem).

Rozpakować jedno z ciast francuskich. Rozwinąć je na płasko i powycinać gwiazdki, za pomocą metalowej foremki o szerokości 10 cm. Każdą z tych gwiazdek ponakłuwać widelcem, a następnie na jej środku ułożyć czubatą łyżeczkę nadzienia. Rozwinąć drugie opakowanie ciasta i wyciąć ponownie gwiazdki. Przykryć każdą gwiazdkę z nadzieniem, drugim (pustym) kawałkiem ciasta. Docisnąć krawędzie - najpierw palcami a następnie czubkiem widelca.
Gwiazdki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko rozmącić z łyżką mleka i posmarować nim gwiazdki za pomocą pędzelka. Posypać sezamem.
Piec przez 10 minut do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.


Drukuj przepis

Kategorie przepisów