Gulasz z piersi kurczaka z kurkami
Dawno mnie tu nie było - miałam ostatnio trochę problemów ze zdrowiem, co niestety odbiło się również na mojej aktywności blogowej :( Pomyślałam sobie, że czas zakończyć ten przestój - stęskniłam się już za Wami i brakowało mi blogowej atmosfery.
Na powitanie - gulasz z piersi kurczaka i kurek. Okazało się , że mam w zamrażarce małą paczuszkę kurek, o których zupełnie zapomniałam. Za mało, żeby zrobić z nich samodzielne danie, ale w sam raz jako aromatyczny dodatek do duszonego mięsa. Taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą - wybrałam gryczaną, bo to nasza ulubiona :)
Składniki :
- 450 g piersi z kurczaka
- 150 g mrożonych kurek [ w sezonie świeżych ]
- 2 średnie cebule
- 6-7 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 łyżki śmietanki 30%
- sól , pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- tłuszcz do smażenia
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę (ok.3 cm). Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 10 minut. Nastepnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Obsmażone kawałki kurczaka przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i dodać ją do kurczaka. Dorzucić mrożone kurki, dolać wody do 2/3 wysokości składników (nie powinny być przykryte). Dodać ziarenka pieprzu.
Potrawę dusić na małym ogniu przez ok.30-45 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietankę, zagotować . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowaną na sypko kaszą .