Gulasz z piersi kurczaka z kurkami

Gulasz z piersi kurczaka z kurkami

Dawno mnie tu nie było - miałam ostatnio trochę problemów ze zdrowiem, co niestety odbiło się również na mojej aktywności blogowej :( Pomyślałam sobie, że czas zakończyć ten przestój - stęskniłam się już za Wami i brakowało mi blogowej atmosfery.

Na powitanie - gulasz z piersi kurczaka i kurek. Okazało się , że mam w zamrażarce małą paczuszkę kurek, o których zupełnie zapomniałam. Za mało, żeby zrobić z nich samodzielne danie, ale w sam raz jako aromatyczny dodatek do duszonego mięsa. Taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą - wybrałam gryczaną, bo to nasza ulubiona :)

 

Zdjęcie - Gulasz z piersi kurczaka z kurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g mrożonych kurek [ w sezonie świeżych ]
  • 2 średnie cebule
  • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • sól , pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • tłuszcz do smażenia

 

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę (ok.3 cm). Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 10 minut. Nastepnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Obsmażone kawałki kurczaka przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i dodać ją do kurczaka. Dorzucić mrożone kurki, dolać wody do 2/3 wysokości składników (nie powinny być przykryte). Dodać ziarenka pieprzu.

Potrawę dusić na małym ogniu przez ok.30-45 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Pod koniec duszenia dodać śmietankę, zagotować . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ugotowaną na sypko kaszą .

Kategorie przepisów