Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami

Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami
Zdjęcie - Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 100 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 100 g zielonego groszku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 10 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 350 g niedużych ziemniaków
  • 70 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
Przygotowanie

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i oprószamy mąką. Na niewielkiej ilości Oliwiera obsmażamy mięso z każdej strony.


W międzyczasie kroimy marchew w kostkę, cebulę w piórka i siekamy 2 ząbki czosnku.


Dodajemy warzywa do zrumienionego mięsa i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Całość zalewamy winem. Redukujemy.


Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 1 godzinę. Od czasu do czasu uzupełniamy płyn.


Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Płuczemy w zimnej wodzie, a następnie obtaczamy w oleju i posiekanym czosnku.


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.


Do prawie gotowego gulaszu dodajemy groszek i mieszamy. Układamy na wierzchu plasterki ziemniaków stosikami i zapiekamy około 30 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie i złociste.


Przed podaniem oprószamy ziemniaki lekko solą i opcjonalnie posypujemy świeżym koperkiem.


Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów