Gulasz wołowy z zieloną soczewicą


Chociaż przyszła do nas piękna, słoneczna wiosna to jednak nadal zdarzają się chłodniejsze dni, gdy dmucha zimny wiatr a niebo zasnuwają ciężkie chmury. Wtedy warto zjeść na obiad coś konkretnego, sycącego i rozgrzewającego. Takim daniem jest na pewno gulasz wołowy z zieloną soczewicą. Można go podać z dodatkiem kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :)

Zdjęcie - Gulasz wołowy z zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4-5 porcji:
  • 400 g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • ok. 300 g pieczarek
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • ok. 100 g zielonej soczewicy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona, curry
  • posiekana natka pietruszki


Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić mięso i smażyć aż płyn odparuje, a mięso zacznie się złocić. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je i wszystko razem dusić przez kilka minut. Seler pokroić w dość dużą kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać, dodać soczewicę,wlać wodę tak aby przykryła zawartość garnka. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy, ponownie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeśli odparuje zbyt dużo wody, można ją w międzyczasie uzupełnić). Gulasz podawać na ciepło, posypany natką pietruszki.


Zdjęcie - Gulasz wołowy z zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą
1

Kotlety ziemniaczane z młodą k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty