Gulasz wołowy z zieloną soczewicą

Gulasz wołowy z zieloną soczewicą

Chociaż przyszła do nas piękna, słoneczna wiosna to jednak nadal zdarzają się chłodniejsze dni, gdy dmucha zimny wiatr a niebo zasnuwają ciężkie chmury. Wtedy warto zjeść na obiad coś konkretnego, sycącego i rozgrzewającego. Takim daniem jest na pewno gulasz wołowy z zieloną soczewicą. Można go podać z dodatkiem kaszy gryczanej czy razowego makaronu, które dopełnią smak posiłku :)

Zdjęcie - Gulasz wołowy z zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4-5 porcji:
  • 400 g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • ok. 300 g pieczarek
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • ok. 100 g zielonej soczewicy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona, curry
  • posiekana natka pietruszki


Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić mięso i smażyć aż płyn odparuje, a mięso zacznie się złocić. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je i wszystko razem dusić przez kilka minut. Seler pokroić w dość dużą kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać, dodać soczewicę,wlać wodę tak aby przykryła zawartość garnka. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy, ponownie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeśli odparuje zbyt dużo wody, można ją w międzyczasie uzupełnić). Gulasz podawać na ciepło, posypany natką pietruszki.


Zdjęcie - Gulasz wołowy z zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów