Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku
- SKŁADNIKI:
- - wołowina ( najlepiej polędwica ) - 500 g
- - czosnek - 4 ząbki
- - sól
- - pieprz
- - mąka - 2 łyżki
- - oliwa z oliwek - 100 ml
- - grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) - 400 g
- - cebula - 1 szt
- - marchew - 1 szt
- - pomidory miękkie - 4 szt
- - liść laurowy - 2 szt
- - ziele angielskie - 1 szczypta
- - czerwone wytrawne wino - 150 ml
Dziś mam dla Was niesamowicie smaczny … jesienny przepis na sycące danie , które rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni.
Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.
Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.
Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe.
Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni.
Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Marchew kroimy w plasterki.
Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).
Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.
Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.
Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.
Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!