Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku

Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku
  • SKŁADNIKI:
  • - wołowina ( najlepiej polędwica ) - 500 g
  • - czosnek - 4 ząbki
  • - sól
  • - pieprz
  • - mąka - 2 łyżki
  • - oliwa z oliwek - 100 ml
  • - grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) - 400 g
  • - cebula - 1 szt
  • - marchew - 1 szt
  • - pomidory miękkie - 4 szt
  • - liść laurowy - 2 szt
  • - ziele angielskie - 1 szczypta
  • - czerwone wytrawne wino - 150 ml

 

Dziś mam dla Was niesamowicie smaczny … jesienny przepis na sycące danie , które rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni.

 

Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.

 

Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie!

Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.

Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia ( ok. 10 minut ) – mięso nie może być surowe.

Wyciągamy na osobny talerz , oliwy nie wylewamy z patelni.

Grzyby dokładnie myjemy , odcinamy końcówki trzonków , kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Marchew kroimy w plasterki.

Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).

Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.

Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola i pieprzem.

Na sam koniec dodajmy usmażone mięso i wszystko razem mieszamy podgrzewając kilka minut na bardzo wolnym ogniu.

Podajemy bardzo gorące posypane odrobiną świeżego rozmarynu!

Zdjęcie - Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów