Gulasz wołowy na winie z cukinią i selerem naciowym
Wczoraj przygotowałam ten smaczny gulasz z myślą, że zaprezentuję Wam przepis w porze obiadowej i sama o tej porze go zjem. Plan nie powiódł się niestety. Rano okazało się, że dostawca badań statystycznych dla mojego bloga nawalił:( Próbowałam coś wskórać ale do tej chwili nawet nie raczył odpowiedzieć na e-maile. Wyprowadzając psa na poranny spacer straciłam nadzieję na dobry dzień. Deszcz ze śniegiem zacinał prosto w oczy, tylko psu to nie przeszkadzało. W pracy też nie było lekko i zamiast wrócić do domu o godzinie 16 wróciłam o 19. Po drodze pomyślałam tylko o jednym : „jak dobrze, że mam w lodówce ten gulasz, bo głód zajrzał mi głęboko w oczy”. W zamrażarce znalazłam jeszcze kluski ziemniaczano-marchewkowe, które zostały z poprzedniego tygodnia. Późno, ale się najadłam, zapomniałam o wszystkich niefajnych chwilach dzisiejszego dnia i z przyjemnością polecam Wam takie danie mieć w rezerwie:)
Ilość porcji – 4-5 (zależy od apetytu )
Czas wykonania – 150 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (rostbef), pokrojonego w paski ( mięso kroimy w poprzek włókien!)
- 1 cukinia, pokrojona w pół plasterki
- 1 duża marchew, pokrojona w paseczki
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 1 mała lub ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- ½ małego pora, pokrojonego w talarki
- 2 gałązki pokrojonego selera naciowego
- 300 ml bulionu (najlepiej wołowo-warzywnego)
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2 dojrzałe pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę lub 1 czubata łyżeczka koncentratu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 gałązki świeżego oregano lub 1 płaska łyżeczka suszonego
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- pokrojone mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące, następnie smażymy na oliwie około 5 min.
- dodajemy cebulę, smażymy 2-3 min, dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy paprykę, kolejno dodajemy seler, marchew i por, podsmażamy kolejne 5 min.
- następnie dokładamy cukinię, podsmażamy wszystko około 3-4 min., wlewamy wino, czekamy około 2 min. aż odparuje
- dodajemy pomidory lub koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, oregano i wlewamy bulion
- wszystko razem dusimy pod przykryciem około 120 min. na bardzo wolnym ogniu, do miękkości wołowiny
- kiedy mięso jest miękkie doprawiamy solą i pieprzem
- podajemy z ziemniakami, pieczywem lub różnego rodzaju kluskami