Gulasz wołowy na winie z cukinią i selerem naciowym

Gulasz wołowy na winie z cukinią i selerem naciowym

Wczoraj przygotowałam ten smaczny gulasz z myślą, że zaprezentuję Wam przepis w porze obiadowej i sama o tej porze go zjem. Plan nie powiódł się niestety. Rano okazało się, że dostawca badań statystycznych dla mojego bloga nawalił:( Próbowałam coś wskórać ale do tej chwili nawet nie raczył odpowiedzieć na e-maile. Wyprowadzając psa na poranny spacer straciłam nadzieję na dobry dzień. Deszcz ze śniegiem zacinał prosto w oczy, tylko psu to nie przeszkadzało. W pracy też nie było lekko i zamiast wrócić do domu o godzinie 16 wróciłam o 19. Po drodze pomyślałam tylko o jednym : „jak dobrze, że mam w lodówce ten gulasz, bo głód zajrzał mi głęboko w oczy”. W zamrażarce znalazłam jeszcze kluski ziemniaczano-marchewkowe, które zostały z poprzedniego tygodnia. Późno, ale się najadłam, zapomniałam o wszystkich niefajnych chwilach dzisiejszego dnia i z przyjemnością polecam Wam takie danie mieć w rezerwie:)

 

Zdjęcie - Gulasz wołowy na winie z cukinią i selerem naciowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4-5 (zależy od apetytu )

Czas wykonania –  150 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 500 g  mięsa wołowego (rostbef), pokrojonego w paski ( mięso kroimy w poprzek włókien!)
  • 1 cukinia, pokrojona w pół plasterki
  • 1 duża marchew, pokrojona w paseczki
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 1 mała lub ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  •  ½ małego pora, pokrojonego w talarki
  • 2 gałązki pokrojonego selera naciowego
  • 300 ml bulionu (najlepiej wołowo-warzywnego)
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 dojrzałe pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę lub 1 czubata łyżeczka koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 gałązki świeżego oregano lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. pokrojone mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące, następnie smażymy na  oliwie około 5 min.
  2. dodajemy cebulę, smażymy 2-3 min, dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy paprykę, kolejno dodajemy seler, marchew i por, podsmażamy kolejne 5 min.
  3. następnie dokładamy cukinię, podsmażamy wszystko około 3-4 min., wlewamy wino, czekamy około 2 min. aż odparuje
  4. dodajemy pomidory lub koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, oregano i wlewamy bulion
  5. wszystko razem dusimy pod przykryciem około 120 min. na bardzo wolnym ogniu, do miękkości wołowiny
  6. kiedy mięso jest miękkie doprawiamy solą i pieprzem
  7. podajemy z ziemniakami, pieczywem lub różnego rodzaju kluskami

 

Kategorie przepisów