Gulasz wieprzowy z soczewicą

Gulasz wieprzowy z soczewicą
Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g karkówki, łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej i zielonej
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula fioletowa
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 8-10 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oleju Oliwier sezamowo-rzepakowy
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka habanero
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso pokrój w kostkę, polej Oliwierem sezamowo-rzepakowym i sosem sojowym, oprósz papryką oraz pieprzem. Papryczkę habanero pokrój na cztery części.


Rozgrzej na patelni dwie łyżki Oliwiera sezamowo-rzepakowego i obsmaż mięso z dodatkiem papryczki. Jest ona bardzo ostra, dlatego po usmażeniu mięsa wyrzuć papryczkę.


Cebulę i czosnek obierz, warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w kostkę, pomidory na połówki. Dodawaj je po kolei do mięsa, zaczynając od twardych warzyw, a kończąc na pomidorach i smaż, aż będą miękkie. W razie potrzeby podlej trochę wodą. Gulasz podawaj z ugotowaną soczewicą, posypany pietruszką.

Kategorie przepisów