Gulasz wieprzowy na piwie
Świetny przepis na gulasz! Kruche, rozpływające się w ustach kawałki wieprzowiny w pysznym sosie, któremu ciekawego smaku nadaje dodatek piwa. Aromatyczny i esencjonalny. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY NA PIWIE
(6-8 porcji)
Składniki :
1 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml wywaru warzywnego
300 ml jasnego piwa
5 łyżek oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Szynkę wieprzową pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Wywar podgrzać. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż się zarumienią, pod koniec posolić i popieprzyć. Przełożyć do miseczki. Dolać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i przyprawy : słodką i ostrą paprykę. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Na koniec posolić i popieprzyć. Dodać cebulę z czosnkiem, zalać wywarem i piwem. Dodać 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu oraz przecier pomidorowy. Wymieszać, doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 60-80 minut (do miękkości mięsa). Na koniec zagęścić sos : 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się gulaszu, jednocześnie go mieszając. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!