Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Smaczny, lekki gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem kolorowych papryk i pomidorów. Przygotowuje się go ekspresowo, to kolejne danie, które trafia do zakładki – szybkie obiady. Jeśli krojenie idzie Wam dość sprawnie, to będziecie mieli gotowy obiad w niecałe pół godziny :). Taki gulasz świetnie smakuje z ryżem, ale można go też podać z ziemniaczanym puree, ulubioną kaszą, makaronem czy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz drobiowy z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Gulasz drobiowy z piersi kurczakaPorcje

4

Kalorie

250

kcalSkładniki
  • 500 g piersi z kurczaka

  • 3 kolorowe papryki

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ puszki krojonych pomidorów

  • 300 ml wywaru warzywnego

  • 2 łyżki oliwy

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Bulion podgrzać.
  • W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać kawałki kurczaka, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostra papryką. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać paprykę, krojone
    pomidory i zalać bulionem. Doprawić szczyptą soli, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 8 minut.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, jednocześnie go mieszając. Ponownie doprowadzić do zagotowania i ściągnąć z palnika.

Kategorie przepisów