Gulasz drobiowy z piersi kurczaka
Smaczny, lekki gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem kolorowych papryk i pomidorów. Przygotowuje się go ekspresowo, to kolejne danie, które trafia do zakładki – szybkie obiady. Jeśli krojenie idzie Wam dość sprawnie, to będziecie mieli gotowy obiad w niecałe pół godziny :). Taki gulasz świetnie smakuje z ryżem, ale można go też podać z ziemniaczanym puree, ulubioną kaszą, makaronem czy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!
PRZEPIS NA GULASZ DROBIOWY Z PIERSI KURCZAKA
(4 porcje)
Składniki :
500 g piersi z kurczaka
3 kolorowe papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ puszki krojonych pomidorów
300 ml wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Jak zrobić gulasz drobiowy z piersi kurczaka :
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Bulion podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać kawałki kurczaka, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostra papryką. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać paprykę, krojone pomidory i zalać bulionem. Doprawić szczyptą soli, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 8 minut. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, jednocześnie go mieszając. Ponownie doprowadzić do zagotowania i ściągnąć z palnika.