Gulasz cielęcy z marchewką w cytrynowej nucie
Absolutnie delikatne mięso w połączeniu ze słodką marchewką, pomidorami i aromatycznym oregano stanowi idealne połaczenie z cytrynową nutą. Wyjątkowa kompozycja smaków podkreśla charakter dania, które usatysfakcjonuje niejedno podniebienie.
Ilość porcji – 6-8
Czas wykonania – 100 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1300 g cielęciny
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki o grubości około 1-1,5 cm
- 2 duże cebule, obrane i pokrojone w ósemki
- 3 dojrzałe pomidory bez skóry, pokrojone w ósemki
- 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę,
- w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy z każdej strony aż cielęcina lekko się zrumieni,
- podsmażone mięso posypujemy mąką, mieszamy, dodajemy cebulę, marchew, pomidory, oregano, skórkę z cytryny, cukier, wlewamy 1 szklankę bulionu, mieszamy dokładnie, przykrywamy i dusimy około 40 min.,
- kiedy mięso jest miękkie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny oraz w razie potrzeby wlewamy pozostałe pół szklanki bulionu i gotujemy jeszcze około 20 min.
- pod koniec gotowania wrzucamy natkę pietruszki
- gulasz podajemy z ziemniakami lub ryżem
Inne propozycje: