Gulasz cielęcy z marchewką w cytrynowej nucie

Gulasz cielęcy z marchewką w cytrynowej nucie

Absolutnie delikatne mięso w połączeniu ze słodką marchewką, pomidorami i aromatycznym oregano stanowi idealne połaczenie z cytrynową nutą. Wyjątkowa kompozycja smaków podkreśla charakter dania, które usatysfakcjonuje niejedno podniebienie.

 

Zdjęcie - Gulasz cielęcy z marchewką w cytrynowej nucie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  6-8

Czas wykonania –  100 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1300 g cielęciny
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki o grubości około 1-1,5 cm
  • 2 duże cebule, obrane i pokrojone w ósemki
  • 3 dojrzałe pomidory bez skóry, pokrojone w ósemki
  • 1-1,5 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę,
  2. w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy z każdej strony aż cielęcina lekko się zrumieni,
  3. podsmażone mięso posypujemy mąką, mieszamy, dodajemy cebulę, marchew, pomidory, oregano, skórkę z cytryny, cukier, wlewamy 1 szklankę bulionu, mieszamy dokładnie, przykrywamy i dusimy około 40 min.,
  4. kiedy mięso jest miękkie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny oraz w razie potrzeby wlewamy pozostałe pół szklanki bulionu i gotujemy jeszcze około 20 min.
  5. pod koniec gotowania wrzucamy natkę pietruszki
  6. gulasz podajemy z ziemniakami lub ryżem

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Gulasz cielęcy z marchewką w cytrynowej nucie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Gulasz wołowy na winie

Zdjęcie - Gulasz cielęcy z marchewką w cytrynowej nucie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Gulasz wieprzowy



Kategorie przepisów