Grochowinki drożdżowe, czyli kociewskie faworki na drożdżach

Grochowinki drożdżowe, czyli kociewskie faworki na  drożdżach

Grochowinki drożdżowe są pyszne, choć bardzo się różnią od tradycyjnych faworków. Poza tym sa o wiele tańsze, bo nie trzeba dodawać tyle jajek ile do kruchych.

Pewnie jesteście ciekawi skąd wzięła się nazwa grochowinki? Według regionalisty z Gdańska Huberta Pobłockiego nazwa ta wzięła się stąd, ze ciastka te przypominają kształtem i barwą suszone puste strąki grochu lub fasoli. Warto też zaznaczyć, że kociewianki smażą grochowinki dokładnie według dawnej receptury z roku 1970.

Kociewskie grochowinki wpisane są na liste produktów tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zdjęcie - Grochowinki drożdżowe, czyli kociewskie faworki na  drożdżach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: portal "Wrota pomorza"/

Grochowinki drożdżowe

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub pół na pół smalec z olejem)
  • 2 łyzki octu lub spirytusu

Na lukier:

  • białko (woda przegotowana lub sok z cytryny)
  • cukier puder

 

Zrobić zaczyn z drożdży, mleka i cukru. Wyrośniety zagnieść z resztą składników (margaryny nie rozpuszczamy). Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie rozwałkować na dość cienki placek, pociąć na szerokie paski, a potem w dłuzsze romby. Każdy romb naciąć posrodku, przez dziurkę przewlec jeden koniec rombu. Smażyć w głębokim tłuszczy tak jak zwykłe faworki. Odsączać na papierowych ręcznikach i smarować lukrem utartym z białka (wody lub soku) i cukru pudru.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moja jedenastą propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Kategorie przepisów