Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe

Zdjęcie - Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić do nich sos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami.
Grissini - paluszki chlebowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka)
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 niecała szklanka letniej wody
- 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów
- sól (1 płaska łyżka), pieprz do smaku, suszona bazylia, papryka słodka, chili cayenne i inne ulubione przyprawy

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, ale nie wlewaj od razu całej wody. Zacznij od 3/4 szklanki i zacznij wyrabiać, jeśli ciasto jeszcze nie będzie gładkie i dobrze związane, dodawaj po trochę wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu. Gdy objętość zacznie się zwiększać (minimum 15 minut) na oprószonej mąką stolnicy zacznij rolować paluszki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj olejem i ewentualnie posyp jeszcze suszonymi ziołami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, co najmniej 10 minut, ale trzeba tego pilnować. W zależności od grubości może to trwać krócej lub dłużej. Podawaj z ulubionymi sosami i dipami :)
Zdjęcie - Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Owsiane tortille
13

Owsiane tortille

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Precle – przepis
7

Precle – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1101. Parówki w cieście drożdżowym
7

1101. Parówki w cieście drożdż…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Na dzień Taty - trochę wiatru
6

Na dzień Taty - trochę wiatru

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

 GOFRY NA  SŁONO
7

GOFRY NA SŁONO

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
1

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano
2

Tapenada z czarnym czosnkiem n…

food² food²
Food Square