Grillowany kurczak w miodowo-limonkowej marynacie z tabasco
Kolejne danie, którego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności a smakuje wybornie. Posiada jeszcze tę zaletę, że doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatą jako główne danie obiadowe albo możemy pokroić mięso na zimno i zrobić pyszną sałatkę z kurczakiem a dzieciom zaserwować domowego Mac Chickena .
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min. + 2 h marynowanie mięsa
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2½ łyżeczki Tabasco
- ½ łyżeczki soli
- 2łyżeczki miodu
Sposób wykonania:
- filet myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, lekko rozbijamy każdy kawałek,
- pozostałe składniki łączymy dokładnie mieszając i uzyskujemy marynatę,
- w niewielkim naczyniu układamy mięso i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na 2 godziny,
- po odsączeniu mięsa z nadmiaru marynaty smażymy kurczaka z obu stron około 15 min na rozgrzanej patelni grillowej.