Grillowany kurczak w miodowo-limonkowej marynacie z tabasco

Grillowany kurczak w miodowo-limonkowej marynacie z tabasco

Kolejne danie, którego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności a smakuje wybornie. Posiada jeszcze tę zaletę, że doskonale komponuje się z   pieczonymi ziemniakami i sałatą jako główne danie obiadowe albo możemy pokroić mięso na zimno i zrobić pyszną sałatkę z kurczakiem a dzieciom zaserwować domowego Mac Chickena .

 

Zdjęcie - Grillowany kurczak w miodowo-limonkowej marynacie z tabasco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  25 min. + 2 h marynowanie mięsa

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

 

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2½  łyżeczki Tabasco
  • ½ łyżeczki soli
  • 2łyżeczki miodu

 

Sposób wykonania:

  1. filet myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, lekko rozbijamy każdy kawałek,
  2. pozostałe składniki łączymy dokładnie mieszając i uzyskujemy marynatę,
  3. w niewielkim naczyniu układamy mięso i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na 2 godziny,
  4. po odsączeniu mięsa z nadmiaru marynaty smażymy kurczaka z obu stron około 15 min na rozgrzanej patelni grillowej.

 

Kategorie przepisów