Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas imprezy na świeżym powietrzu albo na zwykłej patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Za każdym razem będą urzekać smakiem.
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami będą też doskonałym dodatkiem do lodów, a w połączeniu z kremowym serkiem i granolą stanowią idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami proporcje dla 2 - 4 osób
  • 4 - 6 gruszek
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów włoskich lub orzechów pekan
  • około 100 ml syropu klonowego
PS. Duży wybór syropów klonowych w różnych klasach jakości można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Jak zrobić grillowane gruszki z orzechami i migdałami Orzechy i migdały rozsypać na tacce do grillowania i prażyć około 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie wymieszać z syropem klonowym.
Gruszki przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej przeciętą stroną do dołu.
Na gorące, zdjęte z grilla gruszki położyć uprażone i wymieszane z syropem klonowym, orzechy i migdały

Ile czasu grillować gruszki Połówki gruszek grillujemy około 10 -12 minut
Ćwiartki gruszek grillujemy około 4 minut na każdym boku

Zdjęcie - Grillowane gruszki z orzechami i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grillowane gruszki z orzechami i migdałami

Kategorie przepisów