Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem

Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem

Deser z grilla.....co za fanaberie, ktoś pomyśli.....a jednak się da i smakuje całkiem nieźle. Jako, że owoców całe mnóstwo, mogłabym jej jeść cały dzień, ciężko mi jest się opanować kiedy przede mną stoi miseczka malin, borówek, jędrnych czereśni i tego typu łakocie. Ostatnio na moim ulubionym straganie sprzedawca poczęstował mnie brzoskwinią, pomyślałam sobie, że czegoś jej jeszcze brakuje i....postanowiłam to COŚ wydobyć na grillu. Nie będę się rozpisywać nad smakowitością deseru, wszak to kwestia smaku, ale osobiście, gorąco polecam!

Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na ok 5 porcji
Czas przygotowania: 25 min
5 twardych brzoskwiń
100 g migdałowych ciasteczek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
50 g płatków migdałowych
50 g masła


Sorbet
250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
garść świeżej bazylii


Przygotowanie:
1. Sorbet - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
2. Kruszonka - ciasteczka wrzucamy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą wałka lub tłuczka, następnie powstałe okruchy rozcieramy w palcach z masłem i cukrem, na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, mają mieć lekko złoty kolor, dodajemy je do kruszonki razem ze skórką cytrynową
3. Brzoskwinie przekrawamy na pół, za pomocą łyżeczki wydrążamy pestkę, rozgrzewamy grill, na kratce układamy brzoskwinie przecięciem do dołu, grillujemy ok 8 minut, następnie obracamy i grillujemy jeszcze 4 minuty, brzoskwinie nie powinny być twarde, ani zbyt miękkie, należy więc kontrolować ich stopień zgrillowania
4. Na ok 10 minut przed podaniem wyjmujemy sorbet z zamrażalnika, powinien lekko zmięknąć
5. Na zgrillowane brzoskwinie nakładamy sowicie kruszonkę, podajemy z sorbetem i.........


......dobrą pogodą.....nie tylko ducha ;)
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z migdałową kruszonką i jeżynowo-bazyliowym sorbetem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami









Kategorie przepisów