Grillowane awokado z salsą z ogórka z sosem arachidowym
Składniki
- 250 g świeżego ogórka
- 150 g masła orzechowego
- 100 ml oleju Oliwier
- 50 ml mleczka kokosowego
- 10 ml jasnego sosu sojowego
- 5 g cukru
- 3 szt. awokado
- 1 papryczka chili
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1 pęczek mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Do masła orzechowego dodajemy 50 ml Oliwiera, cukier, 1 łyżkę soku z cytryny, sos sojowy i mleczko kokosowe. Miksujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy niewielką ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ogórek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną miętę, dymkę, czosnek i papryczkę chili. Skrapiamy sokiem z cytryny i Oliwierem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Awokado kroimy na połówki i usuwamy pestki. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i smarujemy lekko Oliwierem. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez około 4-5 minut.
Podajemy z salsą ogórkową i sosem arachidowym.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl