Grillowane awokado z salsą z ogórka z sosem arachidowym

Grillowane awokado z salsą z ogórka z sosem arachidowym

Zdjęcie - Grillowane awokado z salsą z ogórka z sosem arachidowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Grillowane awokado z salsą z ogórka z sosem arachidowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 250 g świeżego ogórka
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 10 ml jasnego sosu sojowego
  • 5 g cukru
  • 3 szt. awokado
  • 1 papryczka chili
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek mięty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Do masła orzechowego dodajemy 50 ml Oliwiera, cukier, 1 łyżkę soku z cytryny, sos sojowy i mleczko kokosowe. Miksujemy sos do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy niewielką ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

 

Ogórek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną miętę, dymkę, czosnek i papryczkę chili. Skrapiamy sokiem z cytryny i Oliwierem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Awokado kroimy na połówki i usuwamy pestki. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i smarujemy lekko Oliwierem. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie przez około 4-5 minut. 

 

Podajemy z salsą ogórkową i sosem arachidowym.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów