Grillowana pierś z kurczaka
Jasne, że to jeszcze nie sezon na grillowanie - nawet we Wrocławiu spadło całe 5 mm śniegu! (WOW!) Ale jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem patelni grillowej, radzę spróbować poniższej potrawy - mojemu mężowi baaaardzo smakuje, a jest zdrowsza, niż kotlecior w panierce.
Grillowana pierś z kurczaka
- pierś z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- zioła: sól, pieprz, tymianek lub mieszanka ziół do drobiu
Na patelni rozsmarować olej. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i nakroić, a następnie wetrzeć w nią zioła. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i opiekać z każdej strony po kilka minut (ok. 5). Pod koniec można przykryć patelnię pokrywką, aby pierś się poddusiła.
Tak przygotowana pierś jest bardzo soczysta.